BEZKOFEINOVÁ KÁVA
V naší nabídce pražírny kávy COFFEEDREAM v Uherském Ostrohu máme nyní také bezkofeinovou čerstvě praženou kávu.
Do naší nabídky vybíráme bezkofeinové kávy zpracované pouze VODNÍM ŠVÝCARSKÝM PROCESEM při němž nejsou použity žádné chemikálie potřebné pro odstranění kofeinu z kávového zrna.
COLOMBIA DECAFFEINATED
BRASILIA SANTOS DECAFFEINATED
Něco o bezkofeinové kávě
Každý si ihned představí že v bezkofeinové kávě je 0% obsahu kofeinu, je tomu skoro tak, ale bohužel tomu tak není zcela. Každá bezkofeinová káva obsahuje nějaký kofein, ale bezkofeinová káva má tak nízký obsah kofeinu že se za bezkofeinovou dá považovat. Na standartní šálek ( 250ml ) bezkofeinové kávy připadá asi 2 - 12 mg kofeinu, u kofeinové stardartní kávy je to 100 mg a více na jeden šálek, což je ten podstatný rozdíl. Výrobní proces kávy bez kofeinu si už v roce 1905 patentoval Ludwig Roselius ( 1874 - 1943 ).
Existují 2 uznávané způsoby výroby bezkofeinové kávy:
1) EVROPSKÝ PROCES - jedná se o nejčastěji používaný proces výroby bezkofeinové kávy. Nepražené kávové zrna se namáčí ve vodě o po rozevření kávového zrna se promývá v methylenchloridu, který absorbuje kofein. Káva se poté znovu vymyje ve vodě a opět usuší. Při zpracování tímto způsobem káva zůstane aromatická s dobrou chutí a jen s drobnou chemickou dochutí.
2) ŠVÝCARSKÝ VODNÍ PROCES - při tomto procesu výroby bezkofeinové kávy se nevyužívají žádné chemické látky jako u procesu EVROPSKÉHO, akorát výsledná káva je méně aromatická se slabší chutí. Káva se luhuje v horké vodě a páře. Z vyluhovaného extraktu se potom přes aktivní uhlíkové filtry odstraní kofein. Ve výluhu bez kofeinu se poté opět namáčí syrové kávové zrna aby se jim vrátili aromatické a chuťové složky. Po vysušení se můžou kávové zrna upražit. Výsledná káva je chuťově a aromaticky po odstanění i éterických olejů o něco slabší.