Nápoj zvaný zelený čaj (čínsky: 绿茶; pinyin: lǜchá; japonsky: 緑茶, rjokuča) je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je populární v Číně, Tchajwanu, Hong Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý.
Japonské zelené čaje
Zelený čaj (japonsky: 緑茶 Rjokuča) je v Japonsku všudypřítomný, bývá nazýván „Japonský čaj“ (japonsky: 日本茶 Nihonča) nebo dokonce jen „čaj“ (japonsky: お茶 Oča) a je téměř jediný druh čaje zde pěstovaný. Nejlepší japonské čaje pocházejí z oblastí Udži a z prefektura Šizuoka. Kvalitní čaj se však pěstuje takřka v celé jižní části Japonska.
Na rozdíl od čínských zelených čajů se k přerušení oxidace většinou používá horká pára. Různé druhy se dělí především dle způsobu zpracování, od každého existuje mnoho variant jak cenových, tak kvalitativních. Existuje také řada zvláštních čajů, které jsou mimo toto spektrum. Důležitým faktorem je pak také použitý kultivar (odrůda) čajovníku, který, stejně jako u vína, dává čajům specifika své chuti. Pro zjednodušení však zůstaňme pouze u dělení dle zpracování.
- 番茶 Banča (Bancha, běžný čaj)
- Základní třída japonského zeleného čaje. V japonsku běžně podávaný k jídlu, díky nízkému obsahu kofeinu je vhodný i k večernímu popíjení. Nálev bývá světle zelenožluté barvy, chuť bývá výrazná, často s tóny mořských řas.
- 煎茶 Senča (Sencha, sekaný čaj)
- Nejrozšířenější typ japonského čaje. List, jehož oxidace byla zastavena napařením, je svinut do tenkých tmavě zelených jehliček. Sencha označuje způsob zpracování čaje, lze se tedy setkat s čaji velmi nízké kvality až po zcela ručně zpracované exkluzivní čaje, jejichž cena dosahuje takřka astronomických hodnot.
- 冠茶 Kabusé (Kabuse, zakrytý čaj)
- Kabusé je čaj zpracovaný stejným způsobem jako Sencha, liší se však tím, že čajovníky byly před sklizní na 10 dní zastíněny. Takové čaje pak mají chuť jemnější a méně trpkou nežli klasická Sencha.
- 玉露 Gjokuro, (Gyokuro, Nefritová rosa)
- Čaj, který bývá často špatně označován za nejkvalitnější japonský čaj. Ve skutečnosti se opět jedná o čaj, pro který je charakteristický především způsob zpracování. Je produkován z čajovníků, které byly před sklizní 30 dní stíněny a pro jeho výrobu jsou vhodné jen některé kultivary (např. Gokoh, Saemidori, ...). Nálev těchto čajů bývá velmi plný, kulatý, zelenobílé "mléčné" barvy a velmi syté, nasládlé chuti. V těchto čajích bývá nejzřetelnější typická chuť umami.
- 抹茶 Mačča (Matcha, drcený čaj)
- Velmi kvalitní práškový zelený čaj používaný zejména při čajových obřadech. Nižší sorty čaje Matcha se používají i v potravinářství - jako příchuť do zmrzlin a jiných japonských sladkostí.
- 玄米茶 Genmaiča (čaj s hnědou rýží)
- banča s přídavkem pražené hnědé rýže (genmai).
- 茎茶 Kukiča (Kukicha, stonkový čaj)
- Čaj produkovaný z "odpadu" z výroby čajů Sencha či Gyokuro. Dle sorty bývá v tomto čaji různý podíl řapíků, čajové prachu a zlomkového listu. Chuť většinou bývá lehčí, s výraznými trávovými tóny.
- 焙じ茶 Hódžiča (Hōjicha, na pánvi sušený čaj)
- Pražená Kukicha.
- 玉緑茶 Tamarjokuča (Tamaryokucha)
- Zelený čaj, někdy označovaný též jako Guricha, který bývá svinut po vzoru čínských čajů do zakroucených "drátků". Tím se liší od všech ostatních japonských čajů. U některé čajů Tamaryokucha byla oxidace zastavena lehkým pražením, namísto napaření lístků. Takový čaj se pak označuje jako Kamairi Tamaryokucha. Chuť těchto čajů bývá plná, lehce pečená, nasládlá, u nejvyšších sort pak částečně připomíná čaje typu Gyokuro.
Čínské zelené čaje
Provincie Zhejiang 浙江
Zhejiang je domovem nejznámějšího z čajů, Xi Hu Longjing (西湖龙井,Loong Tseng), ale také mnoha dalších vysoce kvalitní čajů.
- Longjing龙井
- Nejznámější z vynikajících čínských čajů z Hangzhou, jeho jméno v čínštině znamená dračí studna. Je sušený na pánvích a má specifický plochý vzhled. Jeho napodobování je obvyklé, a vlastně většina z množství dostupného na trhu je produkována v provincii Sichuan a není tedy originálním čajem Longjing.
- Hui Ming
- Pojmenován podle kláštera v Zhejiangu.
- Long Ding 开花龙顶
- Čaj z kraje Kaihua, známý jako dračí hora.
- Hua Ding
- Čaj z kraje Tiantai, pojmenovaný podle vrcholku v Tiantajském pohoří.
- Qing Ding 天目青顶
- Čaj z Tian Mu, také známý jako zelený vrcholek.
- Gunpowder 珠茶
- „Střelný prach“, populární čaj známý také jako zhuchá. Pochází ze Zhejiangu, ale pěstuje se po celé Číně.
Provincie Hubei 湖北
- Yu Lu 玉露
- Napařovaný čaj známý jako Gyokuro (Nefritová rosa) vyráběný v japonském stylu.
Provincie Henan 河南
- Xin Yang Mao Jian 信阳毛尖
- Slavný čínský čaj nazývaný také zelený tips.
Provincie Jiangsu 江苏
- Bi Luo Chun 碧螺春
- Slavný čínský čaj z Dong Tingu známý také jako zelené hlemýždí spirálky. Podobně jako u čaje Longjing, je běžné jeho napodobování čajovými obchodníky, takže nabízený čaj může ve skutečnosti pocházet z provincie Sichuan.
- Rain Flower
- Dešťová růže, čaj z Nanjingu.
- Shui Xi Cui Bo水西翠柏
Provincie Jiangxi 江西
- Chun Mee
- Jméno znamená „vzácné obočí“, pochází z Jiangxi, ale pěstuje se i jinde.
- Gou Gu Nao
- Hodně známý čaj a držitel mnoha národních ocenění.
- Yun Wu
- Čaj známý také jako čaj mraků a mlhy.
Provincie Anhui 安徽
Anhui je domovem tří z nejslavnějších čínských čajů.
- Da Fang
- Čaj z vrchu Huangshan.
- Huangshan Mao Feng 黄山毛峰
- Další slavný čínský čaj z vrchu Huangshan.
- Lu An Guapian 六安瓜片
- Slavný čínský čaj, také známý jako melounové semínko.
- Hou Kui 太平猴魁
- Slavný čínský čaj, také známý jako opičí čaj.
- Tun Lu
- Čaj z okresu Tunxi.
- Huo Qing
- Čaj z kraje Jing, známý také jako hořící zeleň.
- Hyson
- Čaj střední kvality z mnoha provincií, raný sběr.
Zdroj: Wikipedie