Pražení kávy a dosáhnutí určitého stupně pražení kávy určuje její chuťovou charakteristiku, ale ze všeho nejvíc převládají dvě základní charakteristiky a to je kyselost a hořkost. Poměr těchto dvou charakteristik je jednoduchý. Čím vyšší stupeň pražení tím se potlačuje kyselost a vystupuje hořkost a naopak.
V naší pražírně kávy Coffee Dream pražíme kávové zrno určené na espresso na stupeň pražení mezi HIGH ROAST ( střední ) a CITY. Tento způsob pražení jsme zvolili proto abychom potlačili hořkost výsledné kávy a nechali tím vyniknout skutečnou chuť a kvality čerstvě pražené kávy. Pro alternativní přípravu (na filtr) je vhodné naopak světlejší pražení kávy pro zachování různorodosti a rozmanitosti chuti kávy.
Námi praženou kávu můžete ochutnat u nás v pražírně a nebo objednávat na:
www.prazena-kava.eu.
Základní charakteristika jednotlivých stupňů pražení:
1, 2, 3, 4) pražení až po stupeň SVĚTLÉ je káva silně kyselá, začíná mít mírně nahnědlou barvu a má velmi, ale velmi slabou příchuť
5, 6, 7) pražení po stupeň SKOŘICE je káva lehce kyselá, má skořicovou barvu. Jedná se o lehké, velmi lehké pražení se slabým aroma, znitá chuť a tenké tělo
8) STŘEDNÍ pražení má mírně až středně hnědou barvu, acidita je zřetelná, ale méně pronikavá, stále zvýrazňuje rozmanitost a tělo je plnější
9) HIGH pražení je kyselost stále silnější než hořkost, světle tmavé upražení, začínají vynikat skutečnéchuťové složky kávy
10) CITY poněkud tmavší pražení kávy až středně hnědé pražení zůstává acidita silná až bohatší, rozmanitost je utlumená, ale stále je ji znát. Standartní a optimální chuť a příchuť American
11, 12) FULL CITY acidita je potlačená a tělo je těžší, jedná se o středně tmavé upražení kávy. Povrch zrn je suchý nebo s drobnými kapičkami, skvrnkami oleje
13) VIENNA - LIGHT FRENCH mírně tmavší pražení je plného těla s hořkosladkými tóny, acidita a rozmanitost se rozpouští v pocitu bohatosti. Na povrchu zrn se objevují stopy oleje
14) DARK FRENCH zřetelně tmavší pražení, hořkosladká chuť má výrazně navrch, tělo se zmenšuje zbývající a acidita a rozmanitost se mění. Na povrchu zrn je zřetelný olej
15) TĚŽKÉ velmi tmavé pražení, tělo se ztenčuje jak se pražením uvolňuje olej. Hořkost převládá až do lehce připálené chuti. Zrno je lesklé, olejnaté
16) PŘED SHOŘENÍM to už není káva, v lepším případě použít jako hnojivo