Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr3KAFÉ MANIAK 2019KAFÉ MANIAK 2019 Akce pro největší, nejvěrnější odběratele a milovníky kávy z naší Rodinné pražírny... arr3OMEZENÁ OTVÍRACÍ DOBA DO KVĚTNA 2019Máme tu další rok a stím mimo sezonní omezení naší provozní doby. Všechny neděle až do 1.5.2019 bude... arr3ESHOP www.prazena-kava.euESHOP WWW.PRAZENA-KAVA.EU OTEVŘEN! Vážení zákazníci, čerstvou výběrovou kávu z pražírny Coffee... arr3Dárkové poukazyDÁRKOVÉ POUKAZY COFFEEDREAM Nevíte jakou kávu vybrat Vašim blízkým, přátelům či láskám? Naše... arr315% sleva na prodejně15% SLEVA AKCE PRODEJNA Vážení zákazníci, máme pro Vás opět další bonus v podobě věrnostní výhody... arr3DNY DOPRAVY ZDARMA Vážení přátelé a zákazníci, od dnešního dne tedy 13.11.2017 se účastníme s naším eshopem...

KONTAKTY

Petr Matúšů
Náměstí svatého Ondřeje 23
Uherský Ostroh
tel: +420 601 327 277
napište nám
IČ: 88000851
DIČ: CZ7809264606

O KÁVĚ » PŘÍPRAVA ČERSTVÉ KÁVY
JAK SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT KÁVU

JAK PŘIPRAVIT ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVA

Správna příprava čerstvě pražené kávy dodá ten skutečný požitek z každého šálku. V žádném případě se káva nezalévá vroucí vodou z konvice. Každý způsob přípravy čerstvé kávy má zásadní vliv na její koncové chuťové vlastnosti.

Představíme Vám pár základních způsobů přípravy kávy.

DŽEZVA ( IBRIK )

Je to jeden z nejstarších a nejméně používaných způsobů přípravy kávy. Takto připravená káva je úplně jiná, než čeho dosáhnete zaléváním nebo na presovačích.

MLETÍ: velmi jemné

ČAS PŘÍPRAVY: 15 minut

Dzezvu naplňte do dvou třetin studenou vodou, přidejte Vámi požadované množství cukru (sladí se již při přípravě), velmi jemně namletou kávu a postavte na oheň. Na povrchu se při zahřívání vytvoří kávová krusta. Když začne káva pěnit, ihned odstavte od ohně, je na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nepřipravujte ve varu! Před sléváním také sklepněte a opatrně nalévejte do menších šálků. Při nalévání by měla sedlina zůstávat v rozšířené části dzezvy.

 

FRENCH PRESS

První zprávy o přípravě kávy FRENCH PRESS, se objevují v první polovině 19. století a pocházejí z francouzského regionu Provence. Nebyl to žádný promyšlený úkon, ale spíš náhoda a vyšla z toho metoda přípravy čerstvé kávy která se používá dodnes.

MLETÍ: hrubé

ČAS PŘÍPRAVY: 4 minuty

Do skleněné nádobky FRENCH PRESS nasypte potřebné množství co nejhruběji namleté kávy (60 g na 1 litr vody), zalijte horkou vodou 90 - 4 °C (po varu počkat půl minuty, až zchladne), nechte vyluhovat 3-4 minuty, zamíchejte, stlačte sítko dolů a nalejte do šálku.
Nepoužívejte hrubou sílu. Po promíchání by měla mletá káva sama sednout ke dnu. Dává-li sedlá káva velký odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpět a pokračujte ve stlačování.
Příliš jemná káva, projde přes sítko a zbude jako sedlina v šálku.

 

MOCCA KONVIČKA

Původně hliníková konvička se dnes vyrábí i v nerezovém provedení. Původem je Itálie , funguje na jednoduchém principu rozpínavosti vody při ohřívání. Takto připravená káva je nejvíce podobmá klasickému espressu, ikdyž není tak silná.

MLETÍ: střední

ČAS PŘÍPRAVY: 5 minut

Do spodní části MOCCA KONVIĆKY nalejte připravenou horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil, ne studenou, ne výš! Do trychtýřovité části konvičky nasypte na sítko množství středně mleté kávy, tak aby byl téměř plný, nestlačovat, pouze zarovnat! Našroubujte horní část konvičky i s horním sítkem s vloženým těsněním. Pevně utáhněte, protože konvička pracuje s tlakem 1 - 1,5 baru. Nechte zevřít nejlíp na plynovém sporáku, ale i elektrický tuto službu vykoná dobře. Jakmile začne káva přetékat do horní části konvičky, snižte plamen a nezapomňte zavřít horní víčko nebo budete mít co uklízet. Chvilku před koncem luhování sporák vypněte, aby nedošlo k připálení spodní části konvičky. Hotovo, můžete nalévat do šálků krásně voňavou čerstvou kávu.

 

ESPRESSO

Espresso je pouze jedno jediné, které se dělá za různých hodnot na presovačích. Kvalitu připraveného espressa ovlivní jak barista tak i čerstvě pražená káva.

MLETÍ: střední

ČAS PŘÍPRAVY: 20 - 30 sekund

Presovačů pro přípravu jedinečného ESPRESSA je spousta druhů, jak pro domácí použití tak i profi a každým z nich se dá dosáhnout různých výsledků. Každý správný barista si své tajemství v přípravě kvalitního espressa střeží, protože spočívá v nastavení presovače a výběru té správné kávy. Základem, ale je že ESPRESSO vzniká na presovači při teplotě cca 88°C, tlaku vody cca 9 bar, používá se cca 7g čerstvé kávy a luhování probíhá přibližni 20 - 30 sekund. Pro ESPRESSO se šálky předehřívají. Váha kávy je pouze orientační. My například připravujeme espresso z 10g čerstvé kávy.

 

CAPPUCCINO

Další skvělý italský způsob jak připravit vyjímečnou kávu s mlékem.

MLETÍ: střední ( příprava na presovači )

ČAS PŘÍPRAVY: 1 - 3 minuty ( dle provedeného způsobu )

CAPPUCCINO je původem italský kávový nápoj, který se skládá z 1/3 espressa (20-30ml), 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích na cappuccino o objemu 150 - 180 ml.

Do nahřátého šálku na cappuccino si připravte espresso a v nerezové konvičce našlehejte pěnu pomocí trysky horké páry na presovači. Pěna se vytvoří vypuštěním horké páry pod tlakem do horkého mléka, přesněji mikropěna s miniaturními bublinkami vzduchu. Konečná teplota mléka by neměla přesáhnout cca 80° C. Velké bublinky v mléku odstraňte poklepáním konvičky o stůl. Mléko s mléčnou pěnou nalijte do šálku espressa tak, aby pěna dosahovala po horní okraj šálku.

Naléváním mléka můžete v kávě kreslit obrázky zvané LATTE ART. Teplota nápoje by měla být taková, aby se cappuccino dalo ihned po přípravě vypít. Cappuccino nesypte skořicí, protože ta přebíjí chuť kávy. Cappuccino z plnotučného mléka je krémovější a chutnější.