Coffee Dream

Káva, která dává smysl

NOVINKY

arr3KAFÉ MANIAK 2019KAFÉ MANIAK 2019 Akce pro největší, nejvěrnější odběratele a milovníky kávy z naší Rodinné pražírny... arr3UZAVÍRKA PROVOZU 5. - 11 .8. 2019Máme špatné zprávy. Musí se i odpočívat, jak lidé, tak i kompletní zařízení našeho provozu. Ve dnech... arr3ESHOP www.prazena-kava.euESHOP WWW.PRAZENA-KAVA.EU OTEVŘEN! Vážení zákazníci, čerstvou výběrovou kávu z pražírny Coffee... arr3Dárkové poukazyDÁRKOVÉ POUKAZY COFFEEDREAM Nevíte jakou kávu vybrat Vašim blízkým, přátelům či láskám? Naše... arr315% sleva na prodejně15% SLEVA AKCE PRODEJNA Vážení zákazníci, máme pro Vás opět další bonus v podobě věrnostní výhody... arr3DNY DOPRAVY ZDARMA Vážení přátelé a zákazníci, od dnešního dne tedy 13.11.2017 se účastníme s naším eshopem...

KONTAKTY

Petr Matúšů
Náměstí svatého Ondřeje 23
Uherský Ostroh
tel: +420 601 327 277
napište nám
IČ: 88000851
DIČ: CZ7809264606

O KÁVĚ » PRAŽENÍ SYROVÉ KÁVY
PRAŽENÍ ČERSTVÉ KÁVY

Jak správně upražit syrová kávová zrna, to je otázka. Ne, každému se dá trefit do chuti a každému z nás vyhovuje něco jiného. Je spousta způsobů jak upražit čerstvou kávu vyjímečnou po chuťové stránce, ale je i spousta způsobů jak se dá pražení kávy pokazit.

Každý zkušený pražič má svá tajemství jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku u každého druhu kávy. Vše spočívá v mnoha létech praxe s procesem pražení kávy, ale i v citu a umění naslouchat kávě během její proměny ze syrového zrna v lahodnou, čerstvou praženou kávu. Jak říká jeden můj dobrý přítel, nejlepšími pražiči nebo-li pražičkami kávy jsou ženy. Jejich cit a smysl pro vystižení toho správného momentu kdy se syrové zrno promnění v něco lahodného a smyslného co pohladí srdce i duši v podání pražené kávy je nenaučitelný. Je to dar, který dokáže málo která z žen využít.

Pražení kávy není nijak složitý a zdlouhavý proces, který se po staletí vyvíjel do dnešní podoby, ikdyž mnoho způsobů jak upražit dobrou kávu se používá ještě dnes, ale je to o citu a o chutích. U nás pražíme na profesionální pražičce kávy od firmy TOPER. Tyto pražičky jsou geniální svou jednoduchostí a výsledky jakých se s nimi dá dosáhnout, při tak důležitém procesu jakým pražení kávy bezesporu je.

Základem procesu upražení kávového zrna je tepelné zpracování za sucha při teplotách mezi 180° až 210°C kdy se ze syrového zrna uvolňují nejrůznější látky a plyny a káva ze syrové žluto-zelené barvy pozvolna přechází do hnědé až černé barvy. Při pražení se rozlišuje několik stupňů upražení kávy, kdy při každém tomto stupni získává pražená káva určité vlastnosti, které je dělají pro každého v jiném stupni vyjímečnou. Rozdíl ve stupni upražení je samozřejmně pocítit po té i při samotné přípravě kávy a proto ti největší labužníci a gurmáni kávy si nechávají upražit pro každý způsob přípravy, kávu na jiný stupeň pražení.

Káva po upražení by měla minimálně 3 - 4 dny odstát a teprve potom se podávat ke konečné přípravě. Odstavení a doplynování kávy je docela důležitá věc , protože v tuto dobu se teprve dokončují všechny chemické procesy započaté během pražení a začíná se vytvářet finální chuť čerstvě pražené kávy.

Káždé kávové zrno během procesu svého pražení ztratí cca 15% - 20% hmotnosti díky odpaření vody ( říkáme tomu propražená hmotnost ).

Složení kávy zelené
Složení Arabica Robusta
Kofein 1,3 2,4
Minerály 4,5 4,7
Draslík 1,8 1,9
Tuk 17,0 11,0
Trigonellin 1,0 0,7
Proteiny, aminokyseliny 11,5 11,8
Mastné kyseliny 1,4 1,4
Kyselina chlorogenová 6,5 10,0
Uhlohydráty 58,0 59,5

Obsah vody se v surové kávě pohybuje 1,8 až 3 %. Složení v procentech je uvedeno pro suchou kávu - jedná se o střední hodnoty.

Složení kávy pražené
Složení Arabica Robusta
Kofein 1,2 2,2
Minerály 4,2 4,4
Draslík 1,7 1,8
Tuk 16,0 10,0
Trigonellin 1,0 0,7
Proteiny 10,0 10,0
Mastné kyseliny 2,4 2,5
Kyselina chlorogenová 2,7 3,1
Uhlohydráty 38,0 41,5

Obsah vody v kávě určené ke konečné kozumaci se pohybuje 0 až 5 %. Složení v procentech je uvedeno pro suchou kávu - jedná se o střední hodnoty.