Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr3KAFÉ MANIAK 2019KAFÉ MANIAK 2019 Akce pro největší, nejvěrnější odběratele a milovníky kávy z naší Rodinné pražírny... arr3OMEZENÁ OTVÍRACÍ DOBA DO KVĚTNA 2019Máme tu další rok a stím mimo sezonní omezení naší provozní doby. Všechny neděle až do 1.5.2019 bude... arr3ESHOP www.prazena-kava.euESHOP WWW.PRAZENA-KAVA.EU OTEVŘEN! Vážení zákazníci, čerstvou výběrovou kávu z pražírny Coffee... arr3Dárkové poukazyDÁRKOVÉ POUKAZY COFFEEDREAM Nevíte jakou kávu vybrat Vašim blízkým, přátelům či láskám? Naše... arr315% sleva na prodejně15% SLEVA AKCE PRODEJNA Vážení zákazníci, máme pro Vás opět další bonus v podobě věrnostní výhody... arr3DNY DOPRAVY ZDARMA Vážení přátelé a zákazníci, od dnešního dne tedy 13.11.2017 se účastníme s naším eshopem...

KONTAKTY

Petr Matúšů
Náměstí svatého Ondřeje 23
Uherský Ostroh
tel: +420 601 327 277
napište nám
IČ: 88000851
DIČ: CZ7809264606

O KÁVĚ
O KÁVĚ

KOUZLO A TAJEMSTVÍ EXOTICKÝCH KONTINENTŮ NAJDETE JEDINĚ V ČERSTVĚ PRAŽENÉ KÁVĚ

Skutečnou vlastí kávovníku z nichž máme kávu je Afrika - Etiopie. Po té byla káva přenesena do Arábie, která je teoreticky považována za kolébku kávy. Nyní se kávovníky pěstují po celém světě. Všude v oblastech, kde je pro jejich růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné podmínky. Každé místo, každý světadíl zanechá v kávě své jedinečné kouzlo a tím ji činí ještě zajímavější.

Kávovníky během růstu potřebují dostatečné množství vláhy i slunce, proto se nejvíce pěstují ve vlhkém tropickém pásmu.  Kávovníkové stromy nebo keře se dožívají úcty hodného věku (až třiceti let), ovšem produkce kávového zrna úměrně k jejich věku klesá.

Druhů kávovníků je poměrně hodně, ale mezi nejvýznamnější a nejdůležitější v distribuci kávy považujeme tyto:

Coffea arabica ( kávovník arabský ) - dorůstá výšky 3 m a za příznivých podmínek dává první plody 3 roky po vysazení, přičemž přiměřené výnosy lze očekávat od 6 roku po výsadbě. Úrodu pak poskytuje 25-35 let podle odrůdy a půdně klimatických podmínek. Keř se většinou pěstuje ve výškách od 1000 m do 1800 m. Ačkoli cca 75% světové produkce kávy jsou typy arabica, pouze jedna pětina z vypěstovaného množství jsou velmi kvalitní zrna (v 1 kg je cca 2200 větších semen). Ostatní úroda vykazuje určité vady zrna a spadá do nižších tříd. Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského jsou pěstovány v různých produkčních oblastech s přihlédnutím k pěstitelským a historickým podmínkám a liší se především vzrůstem keře a tvarem jeho listů a květů. Rovněž barva, velikost a tvar kávových bobulí jeví určitou variabilitu.

Coffea robusta – canephora ( kávovník robusta ) - poskytuje první úrodu již 2 roky po vysazení a plody uzrávají průběžně po celý rok. Je značně odolný proti nižším teplotám a nemocím, postihující kávovníkové plantáže. Pěstuje se ve výškách 500 až 900 m. Sklízená kávová zrna nedosahují kvality arabiky a jsou menší (v 1 kg je cca 3300 semen). Obsahují 2-3 násobné množství kofeinu oproti kávovníku arabskému. V některých zemích, zejména v Africe a jihovýchodní Asii, se jejímu pěstování dává přednost pro jeho menší nároky na jakost půdy a vyšší úrodnost. Vysazuje se i na dřívější plantáže arabiky, které byly poničeny chorobou či mrazem. V současné době představuje sklizeň této kávy cca 25% světové produkce a její podíl se stále zvyšuje.

Coffea liberica ( kávovník liberijský ) - pěstuje se v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrna se používají téměř výhradně do směsí. Tato nádherná silná dlouholetá rostlina pochází z pralesů Libérie a Pobřeží slonoviny, je velmi plodná a velikost jejích semen dosahuje téměř dvojnásobku velikosti semen kávovníku arabského. Je také mnohem odolnější vůči útokům parazitů. Pro svůj život potřebuje vysokou teplotu vzduchu a dostatek vláhy. Díky těmto vlastnostem jsou na kávovník liberijský často roubovány štěpy, aby následně křížením vznikaly nové odrůdy, vyskytující se zejména na Pobřeží slonoviny a na Madagaskaru. Přestože jeho zrna nedosahují nejvyšší kvality, lze z nich připravit aromatickou a příjemnou kávu. Před několika desetiletími byla tato káva oblíbena zejména ve Skandinávii.

Coffea Excelsa ( kávovník excelsa ) - tato odrůda, odolná vůči nemocem a suchu, byla objevena v roce 1904. Je velmi plodná a její zrna po letech zrání jsou základem aromatické příjemné kávy, chutí podobné kávě Arabica.

 

Káva se po sběru a zpracování v jejím místě, označuje ještě jakostními značkami které pro danou kávu určují její kvalitu a následně tím i cenu.

SHB - STRICTLY HARD BEAN ( velmi tvrdé zrno ) jižní a střední Amerika

SHG - STRICTLY HIGH GROWN ( pěstováno ve vysokých polohách ) nad 1300m, jižní a střední Amerika

AAA, AA, AB - jakostní třída Tanzanie, Zambie, Kenya a jiné

Gr. 1,2,3,4,5,6,7 - jakostní třída Ethiopie