Coffee Dream

Káva, která dává smysl

NOVINKY

arr3KAFÉ MANIAK 2019KAFÉ MANIAK 2019 Akce pro největší, nejvěrnější odběratele a milovníky kávy z naší Rodinné pražírny... arr3UZAVÍRKA PROVOZU 5. - 7 .7. 2019Máme špatné zprávy. Dlouho jsme se to snažili nějak vyřešit, bohužel nepovedlo se :-( Ve dnech 5. -... arr3ESHOP www.prazena-kava.euESHOP WWW.PRAZENA-KAVA.EU OTEVŘEN! Vážení zákazníci, čerstvou výběrovou kávu z pražírny Coffee... arr3Dárkové poukazyDÁRKOVÉ POUKAZY COFFEEDREAM Nevíte jakou kávu vybrat Vašim blízkým, přátelům či láskám? Naše... arr315% sleva na prodejně15% SLEVA AKCE PRODEJNA Vážení zákazníci, máme pro Vás opět další bonus v podobě věrnostní výhody... arr3DNY DOPRAVY ZDARMA Vážení přátelé a zákazníci, od dnešního dne tedy 13.11.2017 se účastníme s naším eshopem...

KONTAKTY

Petr Matúšů
Náměstí svatého Ondřeje 23
Uherský Ostroh
tel: +420 601 327 277
napište nám
IČ: 88000851
DIČ: CZ7809264606

O KÁVĚ » MLETÍ KÁVY
MLETÍ ČERSTVĚ PRAŽENÉ KÁVY

JAK NA MLETOU ČERSTVOU KÁVU

Mletí kávy je nejlepší provádět těsně před její přípravou, protože jek je známo pomletá čerstvá káva si dlouho neudrží aroma. Pokud se namletá káva nechá na vzduchu do 15 - 20 minut z ní všechny základní aromata které čerstvě pražená káva má vyprchají.

Pokud si hodláte namlet víc kávy dopředu je důležité ji správně uskladnit a to bez přístupu vzduchu, světla a mimo tepelné zdroje. Dobře uzavřená namletá káva si dokáže poté udržet své aroma v řádu několika týdnů, u zrnkové kávy je to samozřejmně dél.

Co se týče mletí kávy, je spousta způsobů a spousta přístrojů s nastavením různé hrubosti mletí podle způsobu přípravy kávy. Je strašně důležité aby se při mletí káva nezahřívala, protože už při takovém ohřevu dochází k uvolňování aromatů z Vaší čerstvě pražené kávy. Všeobecně platí že čím jemnější mletí kávy, tím větší riziko jejího zahřátí.

Mlýnků na čerstvou kávu je spousta, ale základní jsou ruční a elektrické. U ručních mlýnků se jedná o skutečný požitek z přípravy šálku kávy a čím dál tím víc lidí se k nim vrací. Elektrické mlýnky jsou buď součástí nějakého kávovaru nebo samostatné. Pokud jsou s něčím v kompletu je to úspora času, ale pro údržbu a opravy je vždy lepší aby mlýnek byl samostatný. Mlecí kameny na kávu můžou být keramické, kovové a nebo klasické kameny. Typ kamenů a rychlost jakou mlýnek dokáže kávu pomlet je také dost důležitý pro výslednou kvalitu mleté kávy. Všeobecně platí pravidlo čím pomalejší mletí ,tím líp.

Orientační hrubosti mletí jsou asi 4 základní typy:

1) VELMI JEMNÉ tzv. PRACH - se používá hlavně pro arabskou DŽEZVU

2) JEMNÉ MLETÍ - to je klasika ČESKÝ TUREK

3) STŘEDNÍ MLETÍ - používá se na ESPRESSO, do presovačů a MOCCA

4) HRUBÉ MLETÍ - požívá se na FILTROVANOU kávu, FRENCH PRESS

 

NÁZORNÉ PŘÍKLADY TYPŮ MLÝNKŮ:

RUČNÍ
ELEKTRICKÝ
PRESOVAČ