Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

CZ - BIO - 002

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


» STUPNĚ PRAŽENÍ KÁVY
STUPNĚ UPRAŽENÍ KÁVY

Pražení kávy a dosáhnutí určitého stupně pražení kávy určuje její chuťovou charakteristiku, ale ze všeho nejvíc převládají dvě základní charakteristiky a to je kyselost a hořkost. Poměr těchto dvou charakteristik je jednoduchý. Čím vyšší stupeň pražení tím se potlačuje kyselost a vystupuje hořkost a naopak.

Základní charakteristika jednotlivých stupňů pražení:

1, 2, 3, 4) pražení až po stupeň SVĚTLÉ je káva silně kyselá, začíná mít mírně nahnědlou barvu a má velmi, ale velmi slabou příchuť

5, 6, 7) pražení po stupeň SKOŘICE je káva lehce kyselá, má skořicovou barvu. Jedná se o lehké, velmi lehké pražení se slabým aroma, znitá chuť a tenké tělo

8) STŘEDNÍ pražení má mírně až středně hnědou barvu, acidita je zřetelná, ale méně pronikavá, stále zvýrazňuje rozmanitost a tělo je plnější

9) HIGH pražení je kyselost stále silnější než hořkost, světle tmavé upražení, začínají vynikat skutečnéchuťové složky kávy

10) CITY poněkud tmavší pražení kávy až středně hnědé pražení zůstává acidita silná až bohatší, rozmanitost je utlumená, ale stále je ji znát. Standartní a optimální chuť a příchuť American

11, 12) FULL CITY acidita je potlačená a tělo je těžší, jedná se o středně tmavé upražení kávy. Povrch zrn je suchý nebo s drobnými kapičkami, skvrnkami oleje

13) VIENNA - LIGHT FRENCH mírně tmavší pražení je plného těla s hořkosladkými tóny, acidita a rozmanitost se rozpouští v pocitu bohatosti. Na povrchu zrn se objevují stopy oleje

14) DARK FRENCH zřetelně tmavší pražení, hořkosladká chuť má výrazně navrch, tělo se zmenšuje zbývající a acidita a rozmanitost se mění. Na povrchu zrn je zřetelný olej

 15) TĚŽKÉ velmi tmavé pražení, tělo se ztenčuje jak se pražením uvolňuje olej. Hořkost převládá až do lehce připálené chuti. Zrno je lesklé, olejnaté

16) PŘED SHOŘENÍM to už není káva, v lepším případě použít jako hnojivo