S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


SKLADOVÁNÍ ČERSTVÉ KÁVY
SKLADOVÁNÍ PRAŽENÉ KÁVY

SPRÁVNÉ USKLADNĚNÍ ČERSTVÉ PRAŽENÉ KÁVY

Skladování čerstvě pražené kávy zrnkové tak i mleté je strašně důležité pro její zachování čerstvosti po co nejdelší dobu.

Základem skladovaní kávy je:

1) zamezit přístupu vzduchu ke kávě kvůli zvětrání a tím i cizích pachů, které dokáže káva při delším pobytu v takovém prostředí výborně absorbovat a tím ztratí své původní chuťové kouzlo

2) neskladovat kávu v teple a blízko tepelných zdrojů jakou jsou topení, sporák televize atd. Nepřímo tím dochází k jejímu ohřevu a tím i uvolnění chutí - aromat která káva v sobě má

3) zamezit přístupu světla ke kávě, hlavně slunce

Kávu je nejlépe uchovávat ve vzdochotěsných kovových nebo skleněných dózách ve skříni nebo v komoře. Co se týká mleté kávy skladování je u ní více méně stejné, ale jako nejlepší způsob je mletou kávu neskladovat, ale namlet si jen tolik kolik ve skutečnosti spotřebujete při její přípravě. Pokud tuto možnost nemáte, je lepší si v pražírnách kávy kupovat praženou kávu mletou v menších gramážích ( 100g ) ať Vám doma nezvětrává.

Ukázka dóz pro skladování čerstvě pražené kávy. Možností je více, toto jsou pouze názorné příklady.

                                                           

 

                                                                                                                            

 

 

 

                SKLENĚNÁ                                   PLECHOVÁ                                 KERAMICKÁ