S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


PŘÍPRAVA ČERSTVÉ KÁVY
JAK SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT KÁVU

JAK PŘIPRAVIT ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVA

Správna příprava čerstvě pražené kávy dodá ten skutečný požitek z každého šálku. V žádném případě se káva nezalévá vroucí vodou z konvice. Každý způsob přípravy čerstvé kávy má zásadní vliv na její koncové chuťové vlastnosti.

Představíme Vám pár základních způsobů přípravy kávy.

DŽEZVA ( IBRIK )

Je to jeden z nejstarších a nejméně používaných způsobů přípravy kávy. Takto připravená káva je úplně jiná, než čeho dosáhnete zaléváním nebo na presovačích.

MLETÍ: velmi jemné

ČAS PŘÍPRAVY: 15 minut

Dzezvu naplňte do dvou třetin studenou vodou, přidejte Vámi požadované množství cukru (sladí se již při přípravě), velmi jemně namletou kávu a postavte na oheň. Na povrchu se při zahřívání vytvoří kávová krusta. Když začne káva pěnit, ihned odstavte od ohně, je na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nepřipravujte ve varu! Před sléváním také sklepněte a opatrně nalévejte do menších šálků. Při nalévání by měla sedlina zůstávat v rozšířené části dzezvy.

 

FRENCH PRESS

První zprávy o přípravě kávy FRENCH PRESS, se objevují v první polovině 19. století a pocházejí z francouzského regionu Provence. Nebyl to žádný promyšlený úkon, ale spíš náhoda a vyšla z toho metoda přípravy čerstvé kávy která se používá dodnes.

MLETÍ: hrubé

ČAS PŘÍPRAVY: 4 minuty

Do skleněné nádobky FRENCH PRESS nasypte potřebné množství co nejhruběji namleté kávy (60 g na 1 litr vody), zalijte horkou vodou 93 - 4 °C (po varu počkat půl minuty, až zchladne), nechte vyluhovat 3-4 minuty, zamíchejte, stlačte sítko dolů a nalejte do šálku.
Nepoužívejte hrubou sílu. Po promíchání by měla mletá káva sama sednout ke dnu. Dává-li sedlá káva velký odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpět a pokračujte ve stlačování.
Příliš jemná káva, projde přes sítko a zbude jako sedlina v šálku.

 

MOCCA KONVIČKA

Původně hliníková konvička se dnes vyrábí i v nerezovém provedení. Původem je Itálie , funguje na jednoduchém principu rozpínavosti vody při ohřívání. Takto připravená káva je nejvíce podobmá klasickému espressu, ikdyž není tak silná.

MLETÍ: střední

ČAS PŘÍPRAVY: 5 minut

Do spodní části MOCCA KONVIĆKY nalejte připravenou horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil, ne studenou, ne výš! Do trychtýřovité části konvičky nasypte na sítko množství středně mleté kávy, tak aby byl téměř plný, nestlačovat, pouze zarovnat! Našroubujte horní část konvičky i s horním sítkem s vloženým těsněním. Pevně utáhněte, protože konvička pracuje s tlakem 1 - 1,5 baru. Nechte zevřít nejlíp na plynovém sporáku, ale i elektrický tuto službu vykoná dobře. Jakmile začne káva přetékat do horní části konvičky, snižte plamen a nezapomňte zavřít horní víčko nebo budete mít co uklízet. Chvilku před koncem luhování sporák vypněte, aby nedošlo k připálení spodní části konvičky. Hotovo, můžete nalévat do šálků krásně voňavou čerstvou kávu.

 

 ESPRESSO

Espresso je pouze jedno jediné, které se dělá za různých hodnot na presovačích. Kvalitu připraveného espressa ovlivní jak barista tak i čerstvě pražená káva.

MLETÍ: střední

ČAS PŘÍPRAVY: 20 - 30 sekund

Presovačů pro přípravu jedinečného ESPRESSA je spousta druhů, jak pro domácí použití tak i profi a každým z nich se dá dosáhnout různých výsledků. Každý správný barista si své tajemství v přípravě kvalitního espressa střeží, protože spočívá v nastavení presovače a výběru té správné kávy. Základem, ale je že ESPRESSO vzniká na presovači při teplotě cca 88°C, tlaku vody cca 9 bar, používá se cca 7g čerstvé kávy a luhování probíhá přibližni 20 - 30 sekund. Pro ESPRESSO se šálky předehřívají.

 

CAPPUCCINO

Další skvělý italský způsob jak připravit vyjímečnou kávu s mlékem.

MLETÍ: střední ( příprava na presovači )

ČAS PŘÍPRAVY: 1 - 3 minuty ( dle provedeného způsobu )

CAPPUCCINO je původem italský kávový nápoj, který se skládá z 1/3 espressa (20-30ml), 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích na cappuccino o objemu 150 - 180 ml.

Do nahřátého šálku na cappuccino si připravte espresso a v nerezové konvičce našlehejte pěnu pomocí trysky horké páry na presovači. Pěna se vytvoří vypuštěním horké páry pod tlakem do horkého mléka, přesněji mikropěna s miniaturními bublinkami vzduchu. Konečná teplota mléka by neměla přesáhnout cca 70° C. Velké bublinky v mléku odstraňte poklepáním konvičky o stůl. Mléko s mléčnou pěnou nalijte do šálku espressa tak, aby pěna dosahovala po horní okraj šálku.

Naléváním mléka můžete v kávě kreslit obrázky zvané LATTE ART. Teplota nápoje by měla být taková, aby se cappuccino dalo ihned po přípravě vypít. Cappuccino nesypte skořicí, protože ta přebíjí chuť kávy. Cappuccino z plnotučného mléka je krémovější a chutnější.