Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

CZ - BIO - 002

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


O KÁVĚ » PRAŽENÍ SYROVÉ KÁVY
PRAŽENÍ ČERSTVÉ KÁVY

Jak správně upražit syrová kávová zrna, to je otázka. Ne, každému se dá trefit do chuti a každému z nás vyhovuje něco jiného. Je spousta způsobů jak upražit čerstvou kávu vyjímečnou po chuťové stránce, ale je i spousta způsobů jak se dá pražení kávy pokazit.

Každý zkušený pražič má svá tajemství jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku u každého druhu kávy. Vše spočívá v mnoha létech praxe s procesem pražení kávy, ale i v citu a umění naslouchat kávě během její proměny ze syrového zrna v lahodnou, čerstvou praženou kávu. Jak říká jeden můj dobrý přítel, nejlepšími pražiči nebo-li pražičkami kávy jsou ženy. Jejich cit a smysl pro vystižení toho správného momentu kdy se syrové zrno promnění v něco lahodného a smyslného co pohladí srdce i duši v podání pražené kávy je nenaučitelný. Je to dar, který dokáže málo která z žen využít.

Pražení kávy není nijak složitý a zdlouhavý proces, který se po staletí vyvíjel do dnešní podoby, ikdyž mnoho způsobů jak upražit dobrou kávu se používá ještě dnes, ale je to o citu a o chutích. U nás pražíme na profesionální pražičce kávy od firmy TOPER. Tyto pražičky jsou geniální svou jednoduchostí a výsledky jakých se s nimi dá dosáhnout, při tak důležitém procesu jakým pražení kávy bezesporu je.

Základem procesu upražení kávového zrna je tepelné zpracování za sucha při teplotách mezi 180° až 210°C kdy se ze syrového zrna uvolňují nejrůznější látky a plyny a káva ze syrové žluto-zelené barvy pozvolna přechází do hnědé až černé barvy. Při pražení se rozlišuje několik stupňů upražení kávy, kdy při každém tomto stupni získává pražená káva určité vlastnosti, které je dělají pro každého v jiném stupni vyjímečnou. Rozdíl ve stupni upražení je samozřejmně pocítit po té i při samotné přípravě kávy a proto ti největší labužníci a gurmáni kávy si nechávají upražit pro každý způsob přípravy, kávu na jiný stupeň pražení.

Káva po upražení by měla minimálně 3 - 4 dny odstát a teprve potom se podávat ke konečné přípravě. Odstavení a doplynování kávy je docela důležitá věc , protože v tuto dobu se teprve dokončují všechny chemické procesy započaté během pražení a začíná se vytvářet finální chuť čerstvě pražené kávy.

Káždé kávové zrno během procesu svého pražení ztratí cca 15% - 20% hmotnosti díky odpaření vody ( říkáme tomu propražená hmotnost ).

Složení kávy zelené
Složení Arabica Robusta
Kofein 1,3 2,4
Minerály 4,5 4,7
Draslík 1,8 1,9
Tuk 17,0 11,0
Trigonellin 1,0 0,7
Proteiny, aminokyseliny 11,5 11,8
Mastné kyseliny 1,4 1,4
Kyselina chlorogenová 6,5 10,0
Uhlohydráty 58,0 59,5

Obsah vody se v surové kávě pohybuje 1,8 až 3 %. Složení v procentech je uvedeno pro suchou kávu - jedná se o střední hodnoty.

Složení kávy pražené
Složení Arabica Robusta
Kofein 1,2 2,2
Minerály 4,2 4,4
Draslík 1,7 1,8
Tuk 16,0 10,0
Trigonellin 1,0 0,7
Proteiny 10,0 10,0
Mastné kyseliny 2,4 2,5
Kyselina chlorogenová 2,7 3,1
Uhlohydráty 38,0 41,5

Obsah vody v kávě určené ke konečné kozumaci se pohybuje 0 až 5 %. Složení v procentech je uvedeno pro suchou kávu - jedná se o střední hodnoty.