Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

CZ - BIO - 002

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


O KÁVĚ » OBLASTI PĚSTOVÁNÍ KÁVY
ODKUD POCHÁZÍ NAŠE KÁVA

Pěstování kávy se věnuje více než 50 států světa,  v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč. Indonésie pěstují téměř výhradně robustu. Přesto podíl arabiky činí 75% celosvětové sklizně kávy a stále se zvětšuje. Arabové žárlivě střežili svůj monopol na obchod s kávou téměř sto let. V roce 1690 podařilo Holanďanům pronést malé rostlinky kávovníku a odvézt na své plantáže, které vybudovali na ostrově Jáva. Brzy nato začaly vznikat kávové plantáže také ve všech holandských koloniích. V polovině 18. století pak portugalští osadníci založili první plantáže na území nynější Brazílie. Koncem 19. století již byla poptávka po kávě tak velká, že se její pěstování rychle rozšířilo do všech evropských kolonií v tropických oblastech.

Největší a nejznámější producenti kávy

Brazílie 39,3 mil. žoků arabika a robusta Bourbon, Santos, Bahia, Parana
Vietnam 12,5 mil. žoků téměř robusta Tonkin, Annan, Lamdong
Kolumbie 11,5 mil. žoků arabika Medelin, Armenie, Menizales
Indonésie 7,5 mil. žoků převážně robusta Pandur, Jambit, Makale, Medan

Etiopie

5,0 mil. žoků arabika a robusta Djimmah, Sidan, Harar
Indie 4,8 mil. žoků převážně robusta Malabar, Mysore, Nilgiri, Tellicherry
Mexiko 3,8 mil. žoků arabika Tapanchula, Nalapá, Heixtla, Maragogipe
Guatemala 3,4 mil. žoků arabika Antigua, Atitlan, Maragogipe
Uganda 2,7 mil. žoků robusta Bugisu, Elgon

 

 

 

Kostarika pouze arabika, sopečná půda (až 1700 kg/ha) – Tarrazu, La Minita, Tres Rios
Jamajka pouze arabika - Blue Mountain
Portoriko pouze arabika - Jauco Selecto, Grand Lares
Nikaragua arabika - Maragogipe,Matagalpa
Venezuela převážně arabika - Tachira, Maracaibo, Merida
Keňa arabika, sopečná půda (650 kg/ha) - AA
Tanzanie arabika a robusta (vysoký podíl peaberry) - Chagga
Jemen arabika - Mokka, Mattari, Sharki, Sanani
Havaj arabika, sopečná půda (až 2400 kg/ha) – Kona, Molokai