S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


O KÁVĚ
O KÁVĚ

KOUZLO A TAJEMSTVÍ EXOTICKÝCH KONTINENTŮ NAJDETE JEDINĚ V ČERSTVĚ PRAŽENÉ KÁVĚ

Skutečnou vlastí kávovníku z nichž máme kávu je Afrika - Etiopie. Po té byla káva přenesena do Arábie, která je teoreticky považována za kolébku kávy. Nyní se kávovníky pěstují po celém světě. Všude v oblastech, kde je pro jejich růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné podmínky. Každé místo, každý světadíl zanechá v kávě své jedinečné kouzlo a tím ji činí ještě zajímavější.

Kávovníky během růstu potřebují dostatečné množství vláhy i slunce, proto se nejvíce pěstují ve vlhkém tropickém pásmu.  Kávovníkové stromy nebo keře se dožívají úcty hodného věku (až třiceti let), ovšem produkce kávového zrna úměrně k jejich věku klesá.

Druhů kávovníků je poměrně hodně, ale mezi nejvýznamnější a nejdůležitější v distribuci kávy považujeme tyto:

Coffea arabica ( kávovník arabský ) - dorůstá výšky 3 m a za příznivých podmínek dává první plody 3 roky po vysazení, přičemž přiměřené výnosy lze očekávat od 6 roku po výsadbě. Úrodu pak poskytuje 25-35 let podle odrůdy a půdně klimatických podmínek. Keř se většinou pěstuje ve výškách od 1000 m do 1800 m. Ačkoli cca 75% světové produkce kávy jsou typy arabica, pouze jedna pětina z vypěstovaného množství jsou velmi kvalitní zrna (v 1 kg je cca 2200 větších semen). Ostatní úroda vykazuje určité vady zrna a spadá do nižších tříd. Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského jsou pěstovány v různých produkčních oblastech s přihlédnutím k pěstitelským a historickým podmínkám a liší se především vzrůstem keře a tvarem jeho listů a květů. Rovněž barva, velikost a tvar kávových bobulí jeví určitou variabilitu.

Coffea robusta – canephora ( kávovník robusta ) - poskytuje první úrodu již 2 roky po vysazení a plody uzrávají průběžně po celý rok. Je značně odolný proti nižším teplotám a nemocím, postihující kávovníkové plantáže. Pěstuje se ve výškách 500 až 900 m. Sklízená kávová zrna nedosahují kvality arabiky a jsou menší (v 1 kg je cca 3300 semen). Obsahují 2-3 násobné množství kofeinu oproti kávovníku arabskému. V některých zemích, zejména v Africe a jihovýchodní Asii, se jejímu pěstování dává přednost pro jeho menší nároky na jakost půdy a vyšší úrodnost. Vysazuje se i na dřívější plantáže arabiky, které byly poničeny chorobou či mrazem. V současné době představuje sklizeň této kávy cca 25% světové produkce a její podíl se stále zvyšuje.

 

Coffea liberica ( kávovník liberijský ) - pěstuje se v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrna se používají téměř výhradně do směsí. Tato nádherná silná dlouholetá rostlina pochází z pralesů Libérie a Pobřeží slonoviny, je velmi plodná a velikost jejích semen dosahuje téměř dvojnásobku velikosti semen kávovníku arabského. Je také mnohem odolnější vůči útokům parazitů. Pro svůj život potřebuje vysokou teplotu vzduchu a dostatek vláhy. Díky těmto vlastnostem jsou na kávovník liberijský často roubovány štěpy, aby následně křížením vznikaly nové odrůdy, vyskytující se zejména na Pobřeží slonoviny a na Madagaskaru. Přestože jeho zrna nedosahují nejvyšší kvality, lze z nich připravit aromatickou a příjemnou kávu. Před několika desetiletími byla tato káva oblíbena zejména ve Skandinávii.

Coffea Excelsa ( kávovník excelsa ) - tato odrůda, odolná vůči nemocem a suchu, byla objevena v roce 1904. Je velmi plodná a její zrna po letech zrání jsou základem aromatické příjemné kávy, chutí podobné kávě Arabica.

 

Káva se po sběru a zpracování v jejím místě, označuje ještě jakostními značkami které pro danou kávu určují její kvalitu a následně tím i cenu.

SHB - STRICTLY HARD BEAN ( velmi tvrdé zrno ) jižní a střední Amerika

SHG - STRICTLY HIGH GROWN ( pěstováno ve vysokých polohách ) nad 1300m, jižní a střední Amerika

AAA, AA, AB - jakostní třída Tanzanie, Zambie, Kenya a jiné

Gr. 1,2,3,4,5,6,7 - jakostní třída Ethiopie