Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

CZ - BIO - 002

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


» KVETOUCÍ ČAJ
KVETOUCÍ ČAJ

Kvetoucí čaj – někdy také nazývaný čajový květ – je důkazem toho, že čaj nemusí jen dobře chutnat, ale že nám může poskytnout i podívanou pro oko. Je to malá kulička vytvořená z usušených čajových lístků a květu, která se po zalití vodou rozvine, jako kdyby opravdu kvetla.

Dalo by se říct, že hlediska historie čaje je kvetoucí čaj novinkou. Na český trh se dostal nedávno a do povědomí (nejen) čajomilů se pravděpodobně ještě nestačil úplně zapsat. Určitě není překvapením, že se do světa tento „čajový zázrak“ dostal z Číny, která je tradicí kvalitního čaje proslulá. Kdy přesně se zde začaly kvetoucí čaje vyrábět není zcela jasné. Nejčastěji se za období zrodu tohoto produktu uvádí polovina minulého století, ovšem je možné, že se vyráběl již mnohem dříve.

Výroba

Jak by mohl název naznačovat, nejedná se o květ čajovníku, nýbrž o uměle vytvořený efekt kvetení čajových lístků. Na výrobu se pečlivě vybírají mladé kvalitní listy, většinou bílého nebo zeleného čaje - nejčastěji se používá čaj z provincie Yunnan. Ty se potom u řapíku ručně svazují bavlněným provázkem a vytvoří se z nich kulička. K docílení efektu kvetení se doprostřed mezi lístky čajovníku přiváže květ nějaké rostliny – nejčastěji to bývá jasmín, chrysantéma, lilie, ibišek nebo vonokvětka. Květy, které jsou taktéž pečlivě vybírány, slouží nejen k již zmiňovanému kvetoucímu efektu, ale také dodávají čaji jemnou vůni, aniž by výrazně ovlivnily jeho chuť. Svázané ingredience se nakonec usuší, čímž vytvoří nevzhlednou kuličku.

Čajový květ

Po zalití se působením vody začne kulička z čajových lístků pomalu rozvíjet. Doba rozvíjení se většinou pohybuje od jedné do deseti minut. Každý květ vytváří jedinečnou podívanou. Je to dáno tím, že každá rostlina má jiný tvar, barvu, velikost…, ale také je to díky pečlivé ruční práci - květy jsou svazovány tak, aby bylo docíleno různých zajímavých kreací. Podle vzhledu a barvy výsledného čajového květu pak čaje dostávají své názvy, například Sluneční paprsek, Srdce k srdci, Kráska v růžovém…

Příprava

Pro docílení správného efektu je nejlepší čaj zalévat ve skleničce nebo ve skleněné konvici, abychom mohli pozorovat rozvíjení květu. Pokud jde o přípravu, je nutné vždy se řídit instrukcemi, aby měl čaj správnou chuť. U každého druhu je samozřejmě příprava trochu jiná, ale všeobecně bychom mohli uvést, že jelikož se jedná vesměs o listy zeleného nebo bílého čaje, neměly by se zalévat vroucí vodou - ideální teplota je okolo 70-80 stupňů. U zelených čajů je nutné nepřekročit doporučenou dobu louhování, aby neztrpknul. Bílý čaj už tolik náročný není a je možné ho nechat louhovat déle, díky čemuž je možné vychutnat si v plné míře rozvinutí květu, které některých případech trvá i déle než pět minut. Protože jsou květy vyráběny z velmi kvalitních čajových lístků, můžeme je zalít vícekrát po sobě, aniž by čaj ztratil na kvalitě.

 

Zdroj: Wikipedie

KVETOUCÍ ČAJ V NAŠÍ NABÍDCE

Kvetoucí čaj - KVĚT LÁSKY