S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

PROČ ČERSTVĚ PRAŽENOU KÁVU?

Proč právě čerstvě praženou kávu? Nejdůležitější a nejpodstatnější je určitě to že víte co pijete a kupujete. V obchodech je pod různými názvy a chutěmi převážně prodávána káva levnější druhu robusta která není ani tak chuťově vyjímečná a mnohdy se jedná o přestárlé kávové zrno prodávané za neskutečně vysokou cenu, které je mnohdy dochucováno a přepražováno ve vysokých teplotách, tak aby byla potlačená pachuť zatuchlosti a stím vším jsou potom spojené všechny ty zažívácí potíže a skutečný požitek z kávy je ten tam. Dochucovanou kávu poznáte velmi jednoduše - káva má příliš čistý a lesklý vzhled.

Každá jednodruhová káva má své specifické vlastnosti podle místa kde vyrůstala a dozrála jak už má vyznačeno ve svém názvu a tento požitek Vám určitě káva z obchodu nedodá, to si můžete jen myslet. Pražená jednodruhová káva arabica je směsicí nejrůznějších chutí a aromat, které této kávě dala už právě sama příroda a lidé kteří se oni během jejího zrání starali.

Naši čerstvě praženou kávu nijak nedochucujeme a neupravujeme, necháváme ji vyznít v plné své kráse. Každý by si měl vyzkoušet jaká odrůda, z jaké oblasti mu bude vyhovovat, protože každá káva je specifická něčím jiným.


BEZKOFEINOVÁ KÁVA
KÁVA BEZ KOFEINU

V naší nabídce pražírny kávy COFFEEDREAM v Uherském Ostrohu máme nyní také bezkofeinovou čerstvě praženou kávu.

Druh bezkofeinové kávy jsme si vybrali COLUMBII DECAFEINATED, protože vyniká svou jemnou kyselostí s intenzivní hořkou příchutí a výraznou nasládlostí. Profil chuti je jemná vůně po medu, lékořici, tmavém chlebu, pomerančích a třešních, v pozadí kouřové a zemité vůně. Káva je zpracovaná VODNÍM ŠVÝCARSKÝM PROCESEM při němž nejsou použity žádné chemikálie potřebné pro odstranění kofeinu z kávového zrna.

Něco o bezkofeinové kávě

Každý si ihned představí že v bezkofeinové kávě je 0% obsahu kofeinu, je tomu skoro tak, ale bohužel tomu tak není zcela. Každá bezkofeinová káva obsahuje nějaký kofein, ale bezkofeinová káva má tak nízký obsah kofeinu že se za bezkofeinovou dá považovat. Na standartní šálek ( 250ml ) bezkofeinové kávy připadá asi 2 - 12 mg kofeinu, u kofeinové stardartní kávy je to 100 mg a více na jeden šálek, což je ten podstatný rozdíl. Výrobní proces kávy bez kofeinu si už v roce 1905 patentoval Ludwig Roselius ( 1874 - 1943 ).

Existují 2 uznávané způsoby výroby bezkofeinové kávy:

1) EVROPSKÝ PROCES - jedná se o nejčastěji používaný proces výroby bezkofeinové kávy. Nepražené kávové zrna se namáčí ve vodě o po rozevření kávového zrna se promývá v methylenchloridu, který absorbuje kofein. Káva se poté znovu vymyje ve vodě a opět usuší. Při zpracování tímto způsobem káva zůstane aromatická s dobrou chutí a jen s drobnou chemickou dochutí.

2) ŠVÝCARSKÝ VODNÍ PROCES - při tomto procesu výroby bezkofeinové kávy se nevyužívají žádné chemické látky jako u procesu EVROPSKÉHO, akorát výsledná káva je méně aromatická se slabší chutí. Káva se luhuje v horké vodě a páře. Z vyluhovaného extraktu se potom přes aktivní uhlíkové filtry odstraní kofein. Ve výluhu bez kofeinu se poté opět namáčí syrové kávové zrna aby se jim vrátili aromatické a chuťové složky. Po vysušení se můžou kávové zrna upražit. Výsledná káva je chuťově a aromaticky po odstanění i éterických olejů o něco slabší.

 

VSTUPTE NA ESHOP